Kierunek Żywienie w zdrowiu i chorobie - dietetyka kliniczna
Informacje podstawowe
Jednostka organizacyjna: | Medyczne Centrum Kształcenia Podyplomowego Collegium Medicum, Ośrodek ds. kształcenia podyplomowego na Wydziale Lekarskim UJ CM |
Nazwa kierunku: | Żywienie w zdrowiu i chorobie - dietetyka kliniczna |
Poziom: | podyplomowe |
Forma: | stacjonarne |
Język studiów: | polski |
Program
Opis programu i efekty uczenia się
Celem studiów podyplomowych „Żywienie w zdrowiu i chorobie – dietetyka kliniczna” jest kształcenie specjalistów w zakresie obecnie stosowanego holistycznego podejścia do pacjenta, które zakłada planowanie diet leczniczych, leczenie żywieniowe oraz modyfikację zachowań żywieniowych osób zdrowych zgodnie z zasadami medycyny opartej na faktach, przy uwzględnieniu elementów psychodietetyki oraz bromatologii. Program studiów został opracowany przez zespół ekspertów z zakresu medycyny, dietetyki, psychologii, psychoterapii oraz farmacji. Studia umożliwiają zdobycie usystematyzowanej, interdyscyplinarnej wiedzy teoretycznej oraz praktycznej w zakresie wykorzystania zasad zdrowego żywienia, żywienia klinicznego, psychodietetyki oraz interakcji leków z pożywieniem w różnych dziedzinach medycyny jako profilaktyki oraz elementu leczenia chorób. Program studiów zawiera elementy bromatologii i enologii, jako dziedzin współtowarzyszących żywieniu człowieka. Absolwent studiów podyplomowych będzie posiadał wiedzę na temat zasad zdrowego żywienia człowieka na różnych etapach rozwoju i biegu życia, żywienia klinicznego, technik motywacji i wsparcia pacjenta w dietoterapii, psychodietetyki, a także związku pomiędzy żywnością a lekami, będzie umiał posługiwać się różnymi metodami analizy stanu odżywienia i budowy organizmu. Dodatkowo będzie posiadał wiedzę z zakresu enologii.
Kierownik studiów: prof. dr hab. Małgorzata Zwolińska-Wcisło | m.zwolinska-wcislo@uj.edu.pl
Obsługa administracyjna: mgr Anna Nawrot | anna.nawrot@uj.edu.pl
Szczegółowe informacje dostępne na stronie: Medyczne Centrum Kształcenia Podyplomowego (uj.edu.pl)
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Obligatoryjność | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Podstawy dietetyki
|
warsztat: 4 seminarium: 4 wykład: 9 |
3 | zaliczenie | O | Os |
Bromatologia
|
seminarium: 4 wykład: 16 |
4 | zaliczenie | O | Os |
Psychodietetyka
|
warsztat: 4 seminarium: 9 wykład: 4 |
4 | zaliczenie | O | Os |
Dietetyka pediatryczna od żywienia w okresie ciąży po najczęstsze choroby wieku dziecięcego
|
wykład: 8 warsztat: 4 seminarium: 8 |
3 | zaliczenie | O | Os |
Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego, nerek oraz alergiach pokarmowych
|
warsztat: 3 wykład: 14 seminarium: 3 |
3 | zaliczenie | O | Os |
Żywienie w chorobach metabolicznych i bariatrii
|
warsztat: 3 seminarium: 12 wykład: 6 |
4 | zaliczenie | O | Os |
Żywienie w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Żywienie sportowców
|
wykład: 4 warsztat: 3 seminarium: 10 |
3 | zaliczenie | O | Os |
Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu nowotworów. Żywienie w chorobach reumatologicznych
|
seminarium: 14 warsztat: 3 |
2 | zaliczenie | O | Os |
Żywienie człowieka w wieku podeszłym. Dietoterapia
|
wykład: 6 warsztat: 6 seminarium: 15 |
3 | zaliczenie | O | Os |
Żywienie kliniczne
|
warsztat: 6 seminarium: 10 |
3 | zaliczenie | O | Os |