pl en

Kierunek Żywienie w zdrowiu i chorobie - dietetyka kliniczna

2023/24, podyplomowe, stacjonarne

Informacje podstawowe

Jednostka organizacyjna: Medyczne Centrum Kształcenia Podyplomowego Collegium Medicum, Ośrodek ds. kształcenia podyplomowego na Wydziale Lekarskim UJ CM
Nazwa kierunku: Żywienie w zdrowiu i chorobie - dietetyka kliniczna
Poziom: podyplomowe
Forma: stacjonarne
Język studiów: polski

Program

Klasyfikacja ISCED: 0915
Liczba semestrów: 2

 

Opis programu i efekty uczenia się

Celem studiów podyplomowych „Żywienie w zdrowiu i chorobie – dietetyka kliniczna” jest kształcenie specjalistów w zakresie obecnie stosowanego holistycznego podejścia do pacjenta, które zakłada planowanie diet leczniczych, leczenie żywieniowe oraz modyfikację zachowań żywieniowych osób zdrowych zgodnie z zasadami medycyny opartej na faktach, przy uwzględnieniu elementów psychodietetyki oraz bromatologii. Program studiów został opracowany przez zespół ekspertów z zakresu medycyny, dietetyki, psychologii, psychoterapii oraz farmacji. Studia umożliwiają zdobycie usystematyzowanej, interdyscyplinarnej wiedzy teoretycznej oraz praktycznej w zakresie wykorzystania zasad zdrowego żywienia, żywienia klinicznego, psychodietetyki oraz interakcji leków z pożywieniem w różnych dziedzinach medycyny jako profilaktyki oraz elementu leczenia chorób. Program studiów zawiera elementy bromatologii i enologii, jako dziedzin współtowarzyszących żywieniu człowieka. Absolwent studiów podyplomowych będzie posiadał wiedzę na temat zasad zdrowego żywienia człowieka na różnych etapach rozwoju i biegu życia, żywienia klinicznego, technik motywacji i wsparcia pacjenta w dietoterapii, psychodietetyki, a także związku pomiędzy żywnością a lekami, będzie umiał posługiwać się różnymi metodami analizy stanu odżywienia i budowy organizmu. Dodatkowo będzie posiadał wiedzę z zakresu enologii.

Kierownik studiów: prof. dr hab. Małgorzata Zwolińska-Wcisło | m.zwolinska-wcislo@uj.edu.pl

Obsługa administracyjna: mgr Anna Nawrot | anna.nawrot@uj.edu.pl

Szczegółowe informacje dostępne na stronie: Medyczne Centrum Kształcenia Podyplomowego (uj.edu.pl)

 

Przedmiot Liczba godzin Punkty ECTS Forma weryfikacji Obligatoryjność Blok
Podstawy dietetyki
Dane przedmiotu
warsztat : 4 godz.
seminarium : 4 godz.
wykład : 9 godz.
punkty ECTS: 3
Forma weryfikacji: zaliczenie
Blok: obowiązkowy do zaliczenia w toku studiów
warsztat: 4
seminarium: 4
wykład: 9
3 zaliczenie O Os
Bromatologia
Dane przedmiotu
seminarium : 4 godz.
wykład : 16 godz.
punkty ECTS: 4
Forma weryfikacji: zaliczenie
Blok: obowiązkowy do zaliczenia w toku studiów
seminarium: 4
wykład: 16
4 zaliczenie O Os
Psychodietetyka
Dane przedmiotu
warsztat : 4 godz.
seminarium : 9 godz.
wykład : 4 godz.
punkty ECTS: 4
Forma weryfikacji: zaliczenie
Blok: obowiązkowy do zaliczenia w toku studiów
warsztat: 4
seminarium: 9
wykład: 4
4 zaliczenie O Os
Dietetyka pediatryczna od żywienia w okresie ciąży po najczęstsze choroby wieku dziecięcego
Dane przedmiotu
wykład : 8 godz.
warsztat : 4 godz.
seminarium : 8 godz.
punkty ECTS: 3
Forma weryfikacji: zaliczenie
Blok: obowiązkowy do zaliczenia w toku studiów
wykład: 8
warsztat: 4
seminarium: 8
3 zaliczenie O Os
Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego, nerek oraz alergiach pokarmowych
Dane przedmiotu
warsztat : 3 godz.
wykład : 14 godz.
seminarium : 3 godz.
punkty ECTS: 3
Forma weryfikacji: zaliczenie
Blok: obowiązkowy do zaliczenia w toku studiów
warsztat: 3
wykład: 14
seminarium: 3
3 zaliczenie O Os
Żywienie w chorobach metabolicznych i bariatrii
Dane przedmiotu
warsztat : 3 godz.
seminarium : 12 godz.
wykład : 6 godz.
punkty ECTS: 4
Forma weryfikacji: zaliczenie
Blok: obowiązkowy do zaliczenia w toku studiów
warsztat: 3
seminarium: 12
wykład: 6
4 zaliczenie O Os
Żywienie w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Żywienie sportowców
Dane przedmiotu
wykład : 4 godz.
warsztat : 3 godz.
seminarium : 10 godz.
punkty ECTS: 3
Forma weryfikacji: zaliczenie
Blok: obowiązkowy do zaliczenia w toku studiów
wykład: 4
warsztat: 3
seminarium: 10
3 zaliczenie O Os
Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu nowotworów. Żywienie w chorobach reumatologicznych
Dane przedmiotu
seminarium : 14 godz.
warsztat : 3 godz.
punkty ECTS: 2
Forma weryfikacji: zaliczenie
Blok: obowiązkowy do zaliczenia w toku studiów
seminarium: 14
warsztat: 3
2 zaliczenie O Os
Żywienie człowieka w wieku podeszłym. Dietoterapia
Dane przedmiotu
wykład : 6 godz.
warsztat : 6 godz.
seminarium : 15 godz.
punkty ECTS: 3
Forma weryfikacji: zaliczenie
Blok: obowiązkowy do zaliczenia w toku studiów
wykład: 6
warsztat: 6
seminarium: 15
3 zaliczenie O Os
Żywienie kliniczne
Dane przedmiotu
warsztat : 6 godz.
seminarium : 10 godz.
punkty ECTS: 3
Forma weryfikacji: zaliczenie
Blok: obowiązkowy do zaliczenia w toku studiów
warsztat: 6
seminarium: 10
3 zaliczenie O Os