Dietetyka
Studia na kierunku dietetyka I stopnia charakteryzują się profilem praktycznym i trwają 6 semestrów. Założeniem studiów I stopnia jest dostarczenie studentom nowoczesnej wiedzy teoretycznej oraz praktycznej, a także położenie głębokiego nacisku na umiejętność prowadzenia badań naukowych (z uwzględnieniem Dobrej Praktyki Klinicznej i zasad Medycyny Opartej na Faktach (EBM)). Do zaliczenia poszczególnych lat studiów niezbędne jest odbycie praktyk programowych. Absolwenci kierunku dietetyka I stopnia otrzymują tytuł zawodowy licencjat.
Kierownik kierunku: mgr Agnieszka Dąbek | a.dabek@uj.edu.pl
Prodziekan ds. studenckich: prof. dr hab. Grzegorz Kopeć | g.kopec@uj.edu.pl
Obsługa w dziekanacie: mgr Magdalena Kubik | m.kubik@uj.edu.pl | 12 429 12 47, 12 370 43 26
Rok I - student zobowiązany jest zrealizować minimum sześć przedmiotów fakultatywnych o łącznej liczbie punktów ECTS nie mniejszej niż 11 ECTS.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | ||
---|---|---|---|---|---|
Anatomia człowieka
|
ćwiczenia: 20 e-learning: 24 |
- | - | O | Os |
Chemia żywności
|
ćwiczenia: 15 seminarium: 10 e-learning: 15 |
- | - | O | Os |
Epidemiologia chorób
|
seminarium: 20 e-learning: 10 |
2 | egzamin | O | Os |
Fizjologia człowieka
|
ćwiczenia: 8 seminarium: 8 e-learning: 29 |
- | - | O | Os |
Historia medycyny
|
e-learning: 20 |
1 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Język angielski
|
lektorat: 25 |
- | - | O | Os |
Podstawy żywienia człowieka
|
ćwiczenia: 12 seminarium: 16 e-learning: 16 |
- | - | O | Os |
Psychologia ogólna
|
ćwiczenia: 10 seminarium: 10 e-learning: 10 |
2 | egzamin | O | Os |
Socjologia medycyny
|
seminarium: 15 e-learning: 15 |
2 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Wychowanie fizyczne
|
ćwiczenia (WF): 30 |
- | - | O | Os |
BHK
|
szkolenie BHK: 5 |
- | zaliczenie | O | Os |
Praktyka śródroczna w szpitalu dla dorosłych
|
praktyka: 105 |
4 | zaliczenie | O | Os |
Praktyka śródroczna z zakresu technologii żywienia
|
praktyka: 70 |
3 | zaliczenie | O | Os |
DT-fakultety
|
O(G) | Os |
Rok I - student zobowiązany jest zrealizować minimum sześciu przedmiotów fakultatywnych o łącznej liczbie punktów ECTS nie mniejszej niż 11 ECTS.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | ||
---|---|---|---|---|---|
Chemia żywności
|
ćwiczenia: 15 seminarium: 10 e-learning: 15 |
4 | egzamin | O | Os |
Anatomia człowieka
|
ćwiczenia: 20 e-learning: 6 |
4 | egzamin | O | Os |
Edukacja żywieniowa
|
ćwiczenia: 6 e-learning: 14 |
1 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Etyka
|
seminarium: 15 |
1 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Fizjologia człowieka
|
ćwiczenia: 8 seminarium: 8 e-learning: 29 |
4 | egzamin | O | Os |
Język angielski
|
lektorat: 25 |
3 | zaliczenie | O | Os |
Podstawy diagnostyki klinicznej
|
seminarium: 20 e-learning: 25 |
2 | egzamin | O | Os |
Podstawy żywienia człowieka
|
ćwiczenia: 10 seminarium: 7 e-learning: 9 |
4 | egzamin | O | Os |
Mikrobiologia ogólna i żywności
|
ćwiczenia: 15 seminarium: 16 e-learning: 14 |
2 | zaliczenie | O | Os |
Wychowanie fizyczne
|
ćwiczenia (WF): 30 |
- | zaliczenie | O | Os |
Praktyka śródroczna w szpitalu dla dorosłych
|
praktyka: 105 |
4 | zaliczenie | O | Os |
Praktyka śródroczna z zakresu technologii żywienia
|
praktyka: 70 |
3 | zaliczenie | O | Os |
Praktyka wakacyjna w szpitalu
|
praktyka: 175 |
7 | zaliczenie | O | Os |
Grupa 1A:
|
O(G) | Os | |||
Grupa 1B:
|
O(G) | Os | |||
DT-fakultety
|
O(G) | Os |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | ||
---|---|---|---|---|---|
Biochemia ogólna i żywienia
|
ćwiczenia: 16 seminarium: 8 e-learning: 24 |
- | - | O | Os |
Choroby metaboliczne
|
ćwiczenia: 7 seminarium: 8 e-learning: 10 |
1 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Genetyka
|
e-learning: 10 |
- | - | O | Os |
Informacja naukowa
|
ćwiczenia: 10 seminarium: 4 e-learning: 6 |
1 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Język angielski
|
lektorat: 25 |
- | - | O | Os |
Mikrobiologia ogólna i żywności
|
ćwiczenia: 9 seminarium: 11 e-learning: 10 |
2 | egzamin | O | Os |
Planowanie diet leczniczych
|
ćwiczenia: 60 seminarium: 15 |
4 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Zaburzenia odżywiania o podłożu psychogennym
|
ćwiczenia: 10 seminarium: 14 e-learning: 10 |
2 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Żywienie człowieka
|
ćwiczenia: 17 seminarium: 16 e-learning: 20 |
- | - | O | Os |
Praktyka śródroczna z zakresu żywienia dzieci
|
praktyka: 105 |
4 | zaliczenie | O | Os |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | ||
---|---|---|---|---|---|
Alergie pokarmowe
|
seminarium: 20 e-learning: 15 |
2 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Analiza i ocena jakości żywności
|
ćwiczenia: 27 e-learning: 8 |
2 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Biochemia ogólna i żywienia
|
ćwiczenia: 4 seminarium: 22 e-learning: 16 |
4 | egzamin | O | Os |
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
|
seminarium: 22 e-learning: 8 |
2 | zaliczenie | O | Os |
Genetyka
|
ćwiczenia: 10 e-learning: 10 |
2 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Język angielski
|
lektorat: 25 |
3 | zaliczenie | O | Os |
Technologia żywności i potraw
|
ćwiczenia: 20 seminarium: 20 e-learning: 20 |
3 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Wstęp do metodologii badań
|
ćwiczenia: 20 e-learning: 10 |
2 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Żywienie człowieka
|
ćwiczenia: 20 seminarium: 13 e-learning: 14 |
5 | egzamin | O | Os |
Żywienie dziecka zdrowego
|
ćwiczenia: 14 e-learning: 12 |
2 | egzamin | O | Os |
Żywienie noworodka zdrowego
|
ćwiczenia: 1 seminarium: 9 e-learning: 10 |
1 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Praktyka śródroczna z zakresu żywienia dzieci
|
praktyka: 105 |
4 | zaliczenie | O | Os |
Praktyka wakacyjna w dziale żywienia szpitala
|
praktyka: 105 |
4 | zaliczenie | O | Os |
Praktyka wakacyjna w poradni dietetycznej
|
praktyka: 105 |
4 | zaliczenie | O | Os |
Grupa 2:
|
O(G) | Os |
Rok III - student zobowiązany jest do realizacji minimum siedmiu przedmiotów fakultatywnych o łącznej liczbie punktów ECTS nie mniejszej niż 14 ECTS.
Seminaria licencjackie - student ma obowiąek wybrać jedno seminarium licencjackie zgodnie z profilem pracy licencjackiej
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | ||
---|---|---|---|---|---|
Dietetyka kliniczna w pediatrii
|
ćwiczenia: 16 seminarium: 12 e-learning: 22 |
3 | egzamin | O | Os |
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
|
seminarium: 12 e-learning: 8 |
1 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Język angielski
|
lektorat: 20 |
2 | egzamin | O | Os |
Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
|
ćwiczenia: 69 seminarium: 52 e-learning: 102 |
10 | egzamin | O | Os |
Poradnictwo żywieniowe
|
ćwiczenia: 14 seminarium: 10 e-learning: 6 |
2 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Praktyka śródroczna w domu pomocy społecznej
|
praktyka: 70 |
3 | zaliczenie | O | Os |
Praktyka śródroczna w poradni dietetycznej
|
praktyka: 105 |
4 | zaliczenie | O | Os |
DT-fakultety
|
O(G) | Os | |||
Seminaria licencjackie
|
O(G) | Os |
Rok III - student zobowiązany jest do realizacji minimum siedmiu przedmiotów fakultatywnych o łącznej liczbie punktów ECTS nie mniejszej niż 14 ECTS.
Seminaria licencjackie - student ma obowiąek wybrać jedno seminarium licencjackie zgodnie z profilem pracy licencjackiej
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | ||
---|---|---|---|---|---|
Elementy przedsiębiorczości
|
ćwiczenia: 10 e-learning: 10 |
1 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Podstawy prawa własności intelektualnej
|
ćwiczenia: 10 seminarium: 10 |
1 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
|
e-learning: 30 |
2 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Prewencja wtórna chorób cywilizacyjnych
|
ćwiczenia: 4 seminarium: 6 e-learning: 10 |
1 | zaliczenie na ocenę | O | Os |
Praktyka śródroczna w domu pomocy społecznej
|
praktyka: 70 |
3 | zaliczenie | O | Os |
Praktyka śródroczna w poradni dietetycznej
|
praktyka: 105 |
4 | zaliczenie | O | Os |
DT-fakultety
|
O(G) | Os | |||
Seminaria licencjackie
|
O(G) | Os |