Major Nutrition in health and disease - clinical dietetics
Basic information
Faculty name: | Medical Postgraduate Education Centre, Centre for Postgraduate Education at the Faculty of Medicine |
Major name: | Nutrition in health and disease - clinical dietetics |
Level: | postgraduate |
Form: | full-time |
Language of study: | polish |
Programme
Opis programu i efekty uczenia się
Celem studiów podyplomowych „Żywienie w zdrowiu i chorobie – dietetyka kliniczna” jest kształcenie specjalistów w zakresie obecnie stosowanego holistycznego podejścia do pacjenta, które zakłada planowanie diet leczniczych, leczenie żywieniowe oraz modyfikację zachowań żywieniowych osób zdrowych zgodnie z zasadami medycyny opartej na faktach, przy uwzględnieniu elementów psychodietetyki oraz bromatologii. Program studiów został opracowany przez zespół ekspertów z zakresu medycyny, dietetyki, psychologii, psychoterapii oraz farmacji. Studia umożliwiają zdobycie usystematyzowanej, interdyscyplinarnej wiedzy teoretycznej oraz praktycznej w zakresie wykorzystania zasad zdrowego żywienia, żywienia klinicznego, psychodietetyki oraz interakcji leków z pożywieniem w różnych dziedzinach medycyny jako profilaktyki oraz elementu leczenia chorób. Program studiów zawiera elementy bromatologii i enologii, jako dziedzin współtowarzyszących żywieniu człowieka. Absolwent studiów podyplomowych będzie posiadał wiedzę na temat zasad zdrowego żywienia człowieka na różnych etapach rozwoju i biegu życia, żywienia klinicznego, technik motywacji i wsparcia pacjenta w dietoterapii, psychodietetyki, a także związku pomiędzy żywnością a lekami, będzie umiał posługiwać się różnymi metodami analizy stanu odżywienia i budowy organizmu. Dodatkowo będzie posiadał wiedzę z zakresu enologii.
Kierownik studiów: prof. dr hab. Małgorzata Zwolińska-Wcisło | m.zwolinska-wcislo@uj.edu.pl
Obsługa administracyjna: mgr Anna Nawrot | anna.nawrot@uj.edu.pl
Szczegółowe informacje dostępne na stronie: Medyczne Centrum Kształcenia Podyplomowego (uj.edu.pl)
Subject | Number of hours | ECTS points | Form of verification | Mandatory | Block |
---|---|---|---|---|---|
Fundamentals of Dietetics
|
lecture: 9 seminar: 4 workshop: 4 |
3 | credit | O | Os |
Bromatology
|
lecture: 16 seminar: 4 |
4 | credit | O | Os |
Psychodietetics
|
lecture: 4 workshop: 4 seminar: 9 |
4 | credit | O | Os |
Paediatric Dietetics from Nutrition During Pregnancy to the Most Common Childhood Diseases
|
workshop: 4 seminar: 8 lecture: 8 |
3 | credit | O | Os |
Nutrition in Gastrointestinal Diseases, Kidney Diseases, and Food Allergies
|
workshop: 3 lecture: 14 seminar: 3 |
3 | credit | O | Os |
Nutrition in Metabolic Diseases and Bariatrics
|
lecture: 6 workshop: 3 seminar: 12 |
4 | credit | O | Os |
Nutrition in Diseases of the Cardiovascular System. Nutrition of Sportsmen and Sportswomen
|
workshop: 3 lecture: 4 seminar: 10 |
3 | credit | O | Os |
Food and Nutrition in Prevention and Treatment of Neoplasms. Nutrition in Rheumatic Diseases
|
workshop: 3 seminar: 14 |
2 | credit | O | Os |
Nutrition of Elderly Persons
|
lecture: 6 seminar: 15 workshop: 6 |
3 | credit | O | Os |
Clinical Nutrition
|
seminar: 10 workshop: 6 |
3 | credit | O | Os |