pl en

Major Nutrition in health and disease - clinical dietetics

2024/25, postgraduate, full-time

Basic information

Faculty name: Medical Postgraduate Education Centre, Centre for Postgraduate Education at the Faculty of Medicine
Major name: Nutrition in health and disease - clinical dietetics
Level: postgraduate
Form: full-time
Language of study: polish

Programme

ISCED classification: 0915
Number of semesters: 2

 

Opis programu i efekty uczenia się

Celem studiów podyplomowych „Żywienie w zdrowiu i chorobie – dietetyka kliniczna” jest kształcenie specjalistów w zakresie obecnie stosowanego holistycznego podejścia do pacjenta, które zakłada planowanie diet leczniczych, leczenie żywieniowe oraz modyfikację zachowań żywieniowych osób zdrowych zgodnie z zasadami medycyny opartej na faktach, przy uwzględnieniu elementów psychodietetyki oraz bromatologii. Program studiów został opracowany przez zespół ekspertów z zakresu medycyny, dietetyki, psychologii, psychoterapii oraz farmacji. Studia umożliwiają zdobycie usystematyzowanej, interdyscyplinarnej wiedzy teoretycznej oraz praktycznej w zakresie wykorzystania zasad zdrowego żywienia, żywienia klinicznego, psychodietetyki oraz interakcji leków z pożywieniem w różnych dziedzinach medycyny jako profilaktyki oraz elementu leczenia chorób. Program studiów zawiera elementy bromatologii i enologii, jako dziedzin współtowarzyszących żywieniu człowieka. Absolwent studiów podyplomowych będzie posiadał wiedzę na temat zasad zdrowego żywienia człowieka na różnych etapach rozwoju i biegu życia, żywienia klinicznego, technik motywacji i wsparcia pacjenta w dietoterapii, psychodietetyki, a także związku pomiędzy żywnością a lekami, będzie umiał posługiwać się różnymi metodami analizy stanu odżywienia i budowy organizmu. Dodatkowo będzie posiadał wiedzę z zakresu enologii.

Kierownik studiów: prof. dr hab. Małgorzata Zwolińska-Wcisło | m.zwolinska-wcislo@uj.edu.pl

Obsługa administracyjna: mgr Anna Nawrot | anna.nawrot@uj.edu.pl

Szczegółowe informacje dostępne na stronie: Medyczne Centrum Kształcenia Podyplomowego (uj.edu.pl)

 

Subject Number of hours ECTS points Form of verification Mandatory Block
Fundamentals of Dietetics
Course details
lecture : 9 h
seminar : 4 h
workshop : 4 h
ECTS points: 3
Form of verification: credit
Block: obligatory for passing in the course of studies
lecture: 9
seminar: 4
workshop: 4
3 credit O Os
Bromatology
Course details
lecture : 16 h
seminar : 4 h
ECTS points: 4
Form of verification: credit
Block: obligatory for passing in the course of studies
lecture: 16
seminar: 4
4 credit O Os
Psychodietetics
Course details
lecture : 4 h
workshop : 4 h
seminar : 9 h
ECTS points: 4
Form of verification: credit
Block: obligatory for passing in the course of studies
lecture: 4
workshop: 4
seminar: 9
4 credit O Os
Paediatric Dietetics from Nutrition During Pregnancy to the Most Common Childhood Diseases
Course details
workshop : 4 h
seminar : 8 h
lecture : 8 h
ECTS points: 3
Form of verification: credit
Block: obligatory for passing in the course of studies
workshop: 4
seminar: 8
lecture: 8
3 credit O Os
Nutrition in Gastrointestinal Diseases, Kidney Diseases, and Food Allergies
Course details
workshop : 3 h
lecture : 14 h
seminar : 3 h
ECTS points: 3
Form of verification: credit
Block: obligatory for passing in the course of studies
workshop: 3
lecture: 14
seminar: 3
3 credit O Os
Nutrition in Metabolic Diseases and Bariatrics
Course details
lecture : 6 h
workshop : 3 h
seminar : 12 h
ECTS points: 4
Form of verification: credit
Block: obligatory for passing in the course of studies
lecture: 6
workshop: 3
seminar: 12
4 credit O Os
Nutrition in Diseases of the Cardiovascular System. Nutrition of Sportsmen and Sportswomen
Course details
workshop : 3 h
lecture : 4 h
seminar : 10 h
ECTS points: 3
Form of verification: credit
Block: obligatory for passing in the course of studies
workshop: 3
lecture: 4
seminar: 10
3 credit O Os
Food and Nutrition in Prevention and Treatment of Neoplasms. Nutrition in Rheumatic Diseases
Course details
workshop : 3 h
seminar : 14 h
ECTS points: 2
Form of verification: credit
Block: obligatory for passing in the course of studies
workshop: 3
seminar: 14
2 credit O Os
Nutrition of Elderly Persons
Course details
lecture : 6 h
seminar : 15 h
workshop : 6 h
ECTS points: 3
Form of verification: credit
Block: obligatory for passing in the course of studies
lecture: 6
seminar: 15
workshop: 6
3 credit O Os
Clinical Nutrition
Course details
seminar : 10 h
workshop : 6 h
ECTS points: 3
Form of verification: credit
Block: obligatory for passing in the course of studies
seminar: 10
workshop: 6
3 credit O Os