Major Enology
Basic information
Faculty name: | Medical Postgraduate Education Centre, Centre for Postgraduate Education at the Faculty of Pharmacy |
Major name: | Enology |
Level: | postgraduate |
Form: | full-time |
Language of study: | polish |
Programme
Opis programu i efekty uczenia się
Program studiów podyplomowych z zakresu Enologii uwzględnia szeroki zakres zagadnień, między innymi: podstawy uprawy winorośli, biologii i chemii winogron, chemii wina, technologii produkcji wina, typologii wina, regionów winiarskich, analizy sensorycznej i podstaw degustacji a w szczególności zdrowotnych i kulturowych aspektów wina.
Studia stwarzają uczestnikom możliwość poznania i zgłębienia szerokiej tematyki związanej z problematyką wina. Od kilku lat obserwowany jest w Polsce znaczny rozwój branży winiarskiej, powiększa się liczba importerów wina, rośnie sprzedaż i spożycie wina. Mając na uwadze zarówno zdrowotne znaczenie wina, oraz coraz szersze, europejskie regulacje prawne, studia podyplomowe z zakresu enologii starają się uzupełnić lukę dydaktyczną dla wszystkich zainteresowanych tematem wina i pragnących głębiej poznać wszystkie jego aspekty.
Kierownik kierunku: dr Maciej Gawlik
Obsługa administracyjna: dr Danuta Plichta | danuta.plichta@uj.edu.pl| 12 6205830
Sekretariat czynny: poniedziałek-piątek 9.00 – 14.00; wybrane dni w weekendy podczas zjazdów (sb-ndz)
Strona internetowa: https://skp.cm-uj.krakow.pl/studia/enologia/
Subject | Number of hours | ECTS points | Form of verification | Mandatory | Block |
---|---|---|---|---|---|
Fundamentals of Viticulture with Grape Biology
|
seminar: 16 lecture: 4 classes: 8 |
4 | credit | O | Or |
Wine Production Technology: Vinification
|
lecture: 22 seminar: 26 laboratory: 4 classes: 13 |
8 | credit | O | Or |
Cultural Aspects of Wine
|
lecture: 10 |
3 | credit | O | Or |
Health Aspects of Wine
|
seminar: 19 |
3 | credit | O | Or |
Sensory Analysis with Elements of Wine Tasting
|
classes: 31 lecture: 2 |
4 | graded credit | O | Or |
Wine Typology, Wine Regions. Legal Regulations in Wine Production and Distribution
|
lecture: 6 seminar: 10 |
3 | credit | O | Or |
Chemistry of Wine
|
seminar: 4 laboratory: 26 lecture: 16 |
5 | graded credit | O | Or |