pl en

Major Enology

2023/24, postgraduate, full-time

Basic information

Faculty name: Medical Postgraduate Education Centre, Centre for Postgraduate Education at the Faculty of Pharmacy
Major name: Enology
Level: postgraduate
Form: full-time
Language of study: polish

Programme

ISCED classification: 0916
Number of semesters: 2

 

Opis programu i efekty uczenia się

Program studiów podyplomowych z zakresu Enologii uwzględnia szeroki zakres zagadnień, między innymi: podstawy uprawy winorośli, biologii i chemii winogron, chemii wina, technologii produkcji wina, typologii wina, regionów winiarskich, analizy sensorycznej i podstaw degustacji a w szczególności zdrowotnych i kulturowych aspektów wina.

Studia stwarzają uczestnikom możliwość poznania i zgłębienia szerokiej tematyki związanej z problematyką wina. Od kilku lat obserwowany jest w Polsce znaczny rozwój branży winiarskiej, powiększa się liczba importerów wina, rośnie sprzedaż i spożycie wina. Mając na uwadze zarówno zdrowotne znaczenie wina, oraz coraz szersze, europejskie regulacje prawne, studia podyplomowe z zakresu enologii starają się uzupełnić lukę dydaktyczną dla wszystkich zainteresowanych tematem wina i pragnących głębiej poznać wszystkie jego aspekty.

Kierownik kierunku: dr Maciej Gawlik

Obsługa administracyjna: dr Danuta Plichta | danuta.plichta@uj.edu.pl| 12 6205830

Sekretariat czynny: poniedziałek-piątek 9.00 – 14.00; wybrane dni w weekendy podczas zjazdów (sb-ndz)

Strona internetowa: https://skp.cm-uj.krakow.pl/studia/enologia/

Subject Number of hours ECTS points Form of verification Mandatory Block
Fundamentals of Viticulture with Grape Biology
Course details
seminar : 16 h
lecture : 4 h
classes : 8 h
ECTS points: 4
Form of verification: credit
Block: obligatory for passing a year
seminar: 16
lecture: 4
classes: 8
4 credit O Or
Wine Production Technology: Vinification
Course details
lecture : 22 h
seminar : 26 h
laboratory : 4 h
classes : 13 h
ECTS points: 8
Form of verification: credit
Block: obligatory for passing a year
lecture: 22
seminar: 26
laboratory: 4
classes: 13
8 credit O Or
Cultural Aspects of Wine
Course details
lecture : 10 h
ECTS points: 3
Form of verification: credit
Block: obligatory for passing a year
lecture: 10
3 credit O Or
Health Aspects of Wine
Course details
seminar : 19 h
ECTS points: 3
Form of verification: credit
Block: obligatory for passing a year
seminar: 19
3 credit O Or
Sensory Analysis with Elements of Wine Tasting
Course details
classes : 31 h
lecture : 2 h
ECTS points: 4
Form of verification: graded credit
Block: obligatory for passing a year
classes: 31
lecture: 2
4 graded credit O Or
Wine Typology, Wine Regions. Legal Regulations in Wine Production and Distribution
Course details
lecture : 6 h
seminar : 10 h
ECTS points: 3
Form of verification: credit
Block: obligatory for passing a year
lecture: 6
seminar: 10
3 credit O Or
Chemistry of Wine
Course details
seminar : 4 h
laboratory : 26 h
lecture : 16 h
ECTS points: 5
Form of verification: graded credit
Block: obligatory for passing a year
seminar: 4
laboratory: 26
lecture: 16
5 graded credit O Or